MÅLLE LINDBERG
Svensk legendarisk väckelseevangelist

Mållegrafi

Mållebilder.

Mållegrafi

Målle Lindberg - artisten, evangelisten, sångaren - berör och upprör. I femtio år har han varit ett ämne för pressen och den religiösa världen.
På 1960-talet fyllde han tidningarna med feta rubriker. Stoppa Målle! Målle är livsfarlig! Han var Maranataevangelisten, som förenade Gud och showbusiness. Som en tornado drog han fram över landet och fick med sig tusentals människor i sin väg. Tälten var överfulla. Polis och hälsovårdsmyndigheter fick rycka ut. Många chockades av hans metoder att frälsa själar med popmusik. Andra skrattade hejdlöst åt "Cirkus Målle". Men en hel del blev omvända och fann en väg till Gud.

Föddes på hästmarknadsresa

Ung Målle Lindberg. Målle Lindberg växte upp i Nässjö, som yngste sonen i en familj med sex barn. Hans mamma och pappa härstammade från zigenarna och var kusiner, liksom flera generationer före dem. Ofta for de på marknadsresor för att göra affärer. Målles pappa var nämligen en av de stora hästhandlarna i Småland.
- Jag föddes på en hästhandlarresa mellan Nässjö och Sävsjö, berättar Målle. De lade mig i en sillalåda eller sillekasse, som norsken säger. Min mor har berättat att det var en väldigt uppsluppen stämning omkring min födsel.
Året var 1929 och Målle blev döpt till Uno Birger Tord Lindberg. Sitt smeknamn har han efter felsägningen att han också ville bli en sådan där hästamålle. (Han menade hästapålle, alltså hästhandlare.) han blev så småningom Målle med hela svenska folket.

Frälsningsarmén och Johannes Döparen

Målle växte upp i en stark frikyrklig familj. Hans pappa var frälsningssoldat och hans mamma baptist. Flera av hans bröder var pingstvänner. Som liten följde han ofta med sin pappa till Frälsningsarmén. Där, på första bänken, satt han ofta och drömde om att få bli offentlighetsmänniska precis som kårledaren.
- Allra mest ville jag bli som Johannes Döparen, säger Målle, med långt hår, sandaler och mantel av kamelhår. Jag tyckte om hans predikan. Den var sådär skarpladdad.

Predikade för myrorna

Målle ville bli evangelist, men vägen dit blev krokig. Han var ett ensamt barn. Ursprunget låg honom i fatet och under uppväxten fick han vänja sig vid att inte ha några vänner. Istället tog han sin tillflykt till djuren.
- Jag predikade för myrorna och sjöng för dom med ett dragspel av papper och klossar "Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord".

Fängelse

Målle fick tidigt inblick i affärslivet och startade själv en rörelse som ung. Men nöjeslystnaden tog över och han dömdes till två års fängelse för flera brott.
Under fängelsetiden gjorde han upp med Gud och upplevde åter igen sin kallelse.
- Ja, jag upplevde att Gud drog ett streck över det som varit, säger Målle och att han sade att han ville använda mig.

Evangelisten Målle

Efter militärtjänsten gick han ett år i bibelskola och började sedan som predikant i pingströrelsen.
Han fick en del publicitet redan då, men på allvar blev det när han gick med i Maranata.
Maranata hade skapats under 1960-talets början och var en utbrytargrupp ur pingströrelsen. Mötena var karismatiska och fulla av musik. Donald Bergagård, som själv var en Maranata-evangelist, berättar hur positiv Målle var när han kom på deras möten.
- "Det här var bra, det här ska hädanefter blir min melodi!", sade han.

Gud och showbusiness

Målle kom att bli Maranatarörelsens mest uppmärksammade, framgångsrika och kontroversielle predikant. Han förenade Gud och showbusiness.
Vintern 1964 beslutade han sig för att starta tältmöteskampanjer. Han hyrde ett tält och placerade det på en åker utanför Målilla. Första kvällen kom 50 stycken, men mötena fick så småningom sådan respons att de drog tusentals människor. Mer än 5000 människor kom isex veckor i rad.
Målles möten var suggestiva. Själv kallade han dem håll-i-gång-möten. Vid scenen stod blondiner och kastade upp bh:n på scenen. Målle själv dansade twist och döpte människor i ett badkar.

Pajas och uppviglare?

Målles hund Det blev kalabalik. Tältet höll på att rasa när raggarna hängde i stäng. Polis tillkallades. Socialstyrelsen och hälsovårdsmyndigheterna förbjöd barn att vistas på mötena. Målle kom på pressens förstasidor och blev utpekad som pajas och uppviglare.

Tält, kvinnor och sång

Men inget kunde stoppa Målle. Han drog från plats till plats med sina tältmöten. Vägg i vägg med striptease och gyttjebrottning höll han sina tältmöteskampanjer. Pop-Målle blev till Kravall-Målle på pressens första sidor eller till surrogat-Jesus och han jämfördes med Snoddas. Samtidigt gick ryktet om stora summor pengar.
Höjdpunkten på året blev Maranatas möte i Örnsköldsvik där Målle lät sig sänkas ned i helikopter till den förväntansfulla massan innanför och utanför tältet. På armen glittrade namnet Målle. På scenen väntade sexton elgitarrister.

Sammanbrott

Tidningarna skrev om tio miljoner i omlopp 1964. Målle själv talar om mellan två och fem miljoner. Det blev Mercedesbilar och extravaganser. Skattemyndigheten fick upp ögonen för Målle, som knäckt av hysterin flydde till Göteborg. 1965 drabbades han av ett nervöst sammanbrott. Ryktet gick att han hade hängt sig i Växjö domkyrka.

Världsvid väckelse

Målle försvann under några år, men kom tillbaka och började på en ny kula. I Göteborg startade han en egen församling "Världsvid Väckelse" i en lokal i Linnéahuset, som var en plats för missbrukare och utslagna. Swen-Olof Mattsson, som var föreståndare redan på 1970-talet, är imponerad över hans förmåga att dra till sig människor.
- Han hade en fantastisk förmåga att fånga upp dem, säger Swen-Olof Mattson. Hans församling bestod av till stora delar av homosexuella, transvestiter och alkoholister. En och annan blev också bärgad över till andra sidan.
Men Målle hade också en trogen skara i sin församling som beundrade honom. Han var en stark ledare. Ett starkt inslag, minns Swen-Olof Mattsson var kollekten.
- Han kunde ta upp fyra stycken under ett möte om det behövdes, berättar han.

Tvivel

Arbetet rann så småningom ut i sanden. Målle gav dock aldrig upp, även om det fanns tillfällen då han tvivlade på sin kallelse.
- När kritiken var som hårdast sög jag på den karamellen, berättar Målle. Det gick så långt att jag ifrågasatt allt jag hade gjort. Jag brände till och med upp mina predikoutkast och lade Bibeln på elden...
(Målle blir tyst en lång stund).
- Men Gud tog mig upp ur den svackan. Han gav mig nytt mod. Jag vet att jag har en uppgift. När jag möter människor på äldre dar, som fick möta Gud på mina möten, styrker det mej att fortsätta, säger han.

Frilanskontrakt med Gud

Och det gör han. Idag har Målle ett frilanskontrakt med Gud. Han sätter upp nya tältmöten och besöker marknader liksom förr om än i mindre och lugnare format. I TV-programmet "Minns du sången" har han gjort succé med sången "Jag är härligt löst och fri".
När det gäller ifrågasättandet av honom som person säger han lugnt:
- Jag ville bara berätta om Jesus och jag bestämde mig för att söka upp människor där de fanns. På äldre dar har jag bara önskat att jag fick ta Sverige en gång till.

- Charlotta Sewerinson

Av: molle.nu
torsdag 1 januari 1970 01:00

SENASTE ARTIKLAR

TACK !!

Målle tackar för alla besök, presenter, blommor, telefonsamtal och alla hälsningar över internet  han är helt överväldigad !! TACK , TACK !! ❤️🇸🇪🙏

Läs allt!


Dagen Målle 90 år

Dagen: Han landade med helikopter – nu fyller Målle Lindberg 90 år Han landade med helikopter och blev mottagen av 17 elgitarrister på tältmötesscenen på 1960-talet. nu fyller väckelseevangelisten och artisten Målle Lindberg 90 år. Reporter Thomas Österberg Hur känns det att fylla 90 ...

Läs allt!


Målle 90 år GP

Ur dagens GÖTEBORGSPOSTEN MÅLLE 90 ÅR Väckelsepredikanten Målle pratar fortfarande med Gud ... Inför sin 90-årsdag berättar evangelisten Målle Lindberg om sin dröm: ”Jag skulle vilja göra en sista resa tillsammans med alla mina släktingar som spelar och sjunger – från plats till plats...

Läs allt!


Tältmöte i Ullared

Målle sjöng på Noas Arks tält möte i Ullared tillsammans med Lindbergarna !! Så många som gladdes åt att höra Målle och få prata lite med honom !! Tack för en jättefin kväll!Ta

Läs allt!


Härlig cafèkväll i Betel på Hönö med Lindbergarna !! 24 nov 2018

Här kan Du höra Målle sjunga !!Här kan Du höra Målle sjunga !!

Läs allt!


Målle Lindberg, 89, vittnar och sjunger om Jesus i Svenska Frälsningsarmén i Borås

Målle Lindberg, 89, vittnar och sjunger om Jesus i Svenska Frälsningsarmén i Borås. Plötsligt kom Målle när hans borson Nenne Lindberg hade möten i Svenska Frälsningsarmén och gjorde ett oförglömligt inhopp.

Läs allt!


Vera , Emilia och Robert på besök hos Målle !

Läs allt!


Betel Hönö 20 maj 2018

Målle och Emilia sjunger på HönöEtt härligt  sångmöte i Betel på Hönö i fantastisk sommarsol! ☀ Ett kärt återseende mellan Emilia, Robert, Vera , Målle och oss 💞💞💞

Läs allt!


Borås 2018-10-20

Möte med Lindbergarna på Frälsningsarmén i Borås !

Läs allt!


Hönö 2018-10-21

Korsdraget i Betel på Hönö ! Härligt möte Systrarna Eva och Rakel Sjunger

Läs allt!


Mer artiklar

TACK !!

Målle tackar för alla besök, presenter, blommor, telefonsamtal och alla hälsningar över internet  han är helt överväldigad !! TACK , TA...


Dagen Målle 90 år

Dagen: Han landade med helikopter – nu fyller Målle Lindberg 90 år Han landade med helikopter och blev mottagen av 17 elgitarrister på ...


Målle 90 år GP

Ur dagens GÖTEBORGSPOSTEN MÅLLE 90 ÅR Väckelsepredikanten Målle pratar fortfarande med Gud ... Inför sin 90-årsdag berättar e...


Tältmöte i Ullared

Målle sjöng på Noas Arks tält möte i Ullared tillsammans med Lindbergarna !! Så många som gladdes åt att höra Målle och få prata l...


Härlig cafèkväll i Betel på Hönö med Lindbergarna !! 24 nov 2018

Här kan Du höra Målle sjunga !!Här kan Du höra Målle sjunga !!


Målle Lindberg, 89, vittnar och sjunger om Jesus i Svenska Frälsningsarmén i Borås

Målle Lindberg, 89, vittnar och sjunger om Jesus i Svenska Frälsningsarmén i Borås. Plötsligt kom Målle när hans borson Nenne Lindberg hade ...


Vera , Emilia och Robert på besök hos Målle !


Betel Hönö 20 maj 2018

Målle och Emilia sjunger på HönöEtt härligt  sångmöte i Betel på Hönö i fantastisk sommarsol! ☀ Ett kärt återseende ...


Borås 2018-10-20

Möte med Lindbergarna på Frälsningsarmén i Borås !


Hönö 2018-10-21

Korsdraget i Betel på Hönö ! Härligt möte Systrarna Eva och Rakel Sjunger